5 gode tips til deg som er sykkelpendler

Pendle_med_sykkel.jpg

Vintersesongen gir oss syklister fire faktorer vi må ta hensyn til. Sikt, kulde, underlag og salting av veier. Vi har tatt for oss de fem vanligste utfordringer du har mulighet til å gjøre noe med.

 1. Velg riktig vinterdekk til din sykkel

  Det finnes en rekke typer vinterdekk til sykler, men til deg som sykler hver dag i varierende mengder av snø og is, leverer vi Schwalbe Marathon Winter. Dette dekket holder deg også på sykkelen i svinger samtidig som det triller godt på snøfritt underlag. Det gjør at dette dekket er som skapt for norske vintersesonger.

 2. Sørg for godt lys på sykkelen

  Det er lovpålagt å utstyre sykkelen med lykt både foran og bak så lenge du ferdes i trafikken. Her er hva Statens Vegvesen skriver:

  1. Det skal være rød refleks bak.

  2. På begge sidene av pedalene skal det være hvit eller gul refleks. Dersom sykkelen har klikkpedaler hvorpå det ikke kan monteres refleks, skal sykkelen ha refleks på pedalarmene.

  3. Refleksene skal være av godkjent type.

  4. Ved sykling i mørke eller skumring skal det foran på sykkelen være lykt med gult eller hvitt lys og/eller flerfunksjonslykt som gir blinkende eller fast hvitt lys. Bak skal sykkelen ha lykt med rødt eller rødt blinkende lys. Dette gjelder ved sykling på «alminnelig beferdet» veg eller område, herunder på fortau, gang- og sykkelveger.

  5. Lyktene skal kunne ses tydelig i en avstand på 300 meter. Lykt som gir blinkende lys skal blinke med minst 120 blink per minutt. Lykten foran skal gi tilstrekkelig lys uten å virke blendende.

  6. Lyktene skal være festet på sykkelen.

 3. Bruk flere lag med klær

  Å holde seg varm kan være litt vanskeligere om vinteren. Du vil ikke overopphetes, men samtidig vil du ikke miste følelser i tær og fingre. Start med et tett lag inntil overkroppen. Ull er alltid bra. Utenpå det første laget bør du ha en genser eller liknende som gjør at du får luft og bevegelse mot det første laget.

  Deretter trenger du en skikkelig frakk eller jakke som er vann og vindtett med litt pusteevne. Et vanntett og vindtett lag for sko og bukser holder deg tørr hvis du sloss med slush to ganger om dagen. Kalde føtter er ingen god start på dagen. En god stilongs vil hjelpe deg holde på varmen.

  Å ha en lys, eller aller helst reflekterende ytterjakke, er en klar fordel.

 4. Vask sykkelen ofte

  En kjent utfordring er at veiene ofte saltes på glatt føre. Uavhengig om du sykler utelukkende på bilvei, blir sykkel og utstyr utsatt for salt og andre kjemikalier  på vinterføre. Dette kan forringe og skader alt fra girsystem til bremser. Derfor er det viktig at du rengjør sykkelen ved jevne mellomrom.

 5. Ta deg god tid, og husk hjelmen

  Med nedsatt sikt, dårligere underlag og høyere stressfaktor er det aldri en god idé å legge til dårlig tid. Planlegg ekstra tid så slipper du å tilte i vinkel hver gang en bil ikke flytter seg fort nok eller en fotgjenger rusler foran deg på vei ned en bakke.

  Husk, du er den som trosser vær og vind, så det er du som må tilpasse deg. Og helt til slutt; ikke glem hjelmen ;-)

Kilder:

Statens Vegvesen
Canadian Cycling Magazine